Pitanja studenata

U rubriku komentara upišite pitanja za urednika bloga, lektora ili prof. dr. Ljudmila Spasova, koodinatora za hrvatski jezik na Filološkom fakultetu “Blaže Koneski” u Skopju!

Oglasi
Explore posts in the same categories: Uncategorized

8 komentara dana “Pitanja studenata”

 1. Martina Popeska Says:

  Вистински љубовници

  Вистинските љубовници сега лежат под Земјата. Свртени едни кон другите со сите свои страни, се држат за раце. Од тишината потивки.
  Ние тука стоиме на нивната трева. Ние тука стоиме на нивната трева, на овие лисја, во оваа пролет треперат нивните сопрени желби. Пеат нивните гласови. На Земјата сенки, во висина на ружата што тие не би направиле да ја избркаат зимата, кои ли се украси нема да употреби.
  Ние тука стоиме, а тие својот дом го градат под Земјата.
  Стивни, пријателке моја, од минливоста тие прават чипка и мислат на нас, нашите несигурни чекори..
  Со цветот кој ти го ставам во косата, тие на нас ни го кажуваат патот.
  кога ќе почне да доаѓа ноќта, ние ќе тргнеме накај дома тие нас долго ќе не гледаат и ќе ни мавтаат со зелените раце.

 2. Martina Popeska Says:

  Dubrovnik

  Dubrovnik je bio jedan od glavnih centara za razvoj hrvatskog jezika i knjizevnosti zbog toga sto iz Dubrovnika poticu mnogo znacajnih pisca, dramaturga, slikara, umjetnika matematicara, fizicara i drugi znacajni ucenjaci.
  Postoje nekoliko teorija o postanku Dubrovnika, ali opceprihvacena je jedna. Grad je osnovan u 7 stoljecu kada su Latini iz grada Epidauruma ( juzno od Dubrovnika na mijesto danasnjeg Cavtata) pobjegli pred invazijom Avara i Slavena u Hrid Lausu sto znaci stijena.
  Kasnije ti isti Slaveni su izgradili selo na juznim padinama planine na kopnu preko puta i nazvali su ga Dubrava sto znaci suma.
  Tjekom vremena naselja su sve vise povezivala tako da su u 11 stoljecu kompletno spojeni.
  Prema nekim drugim teorijama i starim natpisima Dubrovnik vec je postojao i prije 3 stoljeca kao malo selo na otoku Lausu.
  Republika Dubrovnik je bila patricijska , aristokratska republika u kojo vlast je pripadala blagorodnicima koji su se skupljali u velikom savjetu nazvan sabor i manja grupa senat koja se brinula za vanjske poslove i manja grupa izvrsna vlast.
  Knez se birao svakog mjeseca kao bi se sprecila bilo kakva korupcija.
  Nisu imali postojecku vojsku vec su imali redare i strazare, a ako su imali potrebu, iznajmljivali su placene ljude.
  Tada Dubrovnik je imao oko 40.000 stanovnika i bio je jedan od najvecih gradova u Europi.
  U to vrijeme London je imao 50.000, a Firenca preko 100.000 stanovnika.
  Dubrovnik najveci podem je imao u 16 stoljecu kada se razvila uspesna trgovina sa Turcima, Taljanima i Spanjolcima.
  U Dubrovniku najpostovana je sloboda. Ima i svoju zastavu s natpisom Libertas sto znaci sloboda.
  Medjutim Dubrovnik u 1667 godine dpzivljava katastrofalni zemljotres,koji doslovno ga je mnogo razorio i imalo jr mnogo zrtava.
  Raspad Dubrovacke republike

  Na pocetku 19 stoljeca na evropskoj sceni se pojavlja Napoleon, sto narocito utice na povijest Dubrovnika.
  Na 26 svibnja 1806 godine u Dubrovniku ulazi vojska generala Lauristona koja je okupirala grad, a 31 sjecnja 1808 marsal Auguste Frederik ukida Dubrovacku republiku protiv volje dubrovacke vlasti.
  Pod vodstvom Dzine Natalije dubrovcani dizu bunu u 1813 godine.
  I uspjevaju se osloboditi, ali za nekoliko mjeseci austrijska vojska uspjeva prekinuti bunt.
  Kada Dubrovacka republika u 1815 godini zvanicno vise nije postojala, njezina teritorija se prispojila Dalmaciji, kojoj kulturno i povjesno oduvijek je pripadaqla.
  Ta zajedno sa Hrvatskom i Slavonijom prave trojno kraljevstvo Hrvatske.
  Dalmacija i Slavonija, koje su do 1918 bile u sastavu
  Hapsburske Monarhije, odnosno Austro-Madzarske.
  Poslje prvog svjetskog rata nakon raspada Hapsburske Monarhije, Dubrovnik zajedno sa Hrvatskom postaje dio drzave Slovenaca, Hrvata i Srba.

 3. Martina Popeska Says:

  Волшебникот и белиот зајак

  И тие, кои обично не фантазираат, стануваат сонувачи. Кога во летното попладне ќе побараат одмор и мир во сенката на некое стебло на богато, разгрането дрво. И кога такво почивалиште ќе се најде на висорамнина обрасната со зелена, сочна трева, а во близина жубори рекичка, малку поголема од потокот.
  Такво е, ете, местото како да е создадено за чудо што некој ден таму се успал поштарот, а денеска тука се нашол безработен волшебник, што туку отпуштен од циркусот. Еден волшебник! Знаеше дури неколку старински трикови, извлекуваше зајаци од цилиндерот и голташе цигари, а ги погодуваше и мислите на гледачите во првите редови.
  На последната представа го заборавил цилиндерот, ги испушил цигарите и ги измешал мислите, па неговата точка неславно пропаднала.
  Директорот, некој Карабас- Барабас, само без долга брада, му врачил отказ нишајќи со округлата ќелава глава:
  – Жалам, но вие веќе одамна не сте привлечен за публиката. Слон кој што зборува, тоа е нешто друго. Па, и ставањето на главата во устата на лавот, не е за отфрлање. Се бара возбудување, разбирате ли? А вашите зајаци- тоа е изживеано. Смислете нешто ново па можеби вас ќе ве примиме.- Така рече директорот на циркусот и одмавна со раката наместо поздрав.
  Волшебникот ја зеде патната торба, го смести непослушниот зајак во ракавот од капутот, го стави цилиндерот на глава и тргна во свет.
  Тоа звучи необично добро и таинствено кога ќе се напише, но во животот не е ни малку интересно. Тој пат во светот волшебникот не го однесе далеку- туку до оваа волшебна висорамнина. Тој прилегна под снажното стебло на стариот даб, а неговиот бел зајак пасеше трева. Што сакате поубаво? Волшебникот со последните пари одлично ручаше, а сега лежеше под дабот, го прислушкуваше жуборот на сребренкастата и жива рекичка и размислуваше, размислуваше…
  Што повеќе размислуваше, тоа помалку смислуваше- донекаде веќе беше стар, а по ручекот најубаво е малку да се дремне….
  Тоа го прават и големите и малите, и грижливите и негрижливите, и вешти и невешти волшебници….
  Најпрво волшебникот дремеше и во дремењето замислуваше како станал директор на најголемиот циркус на светот, па во златно одело со сребрени копчиња се поклонува на одушевената публика и притоа тропнува со бичот по лакираните чизми.
  Гардеробата на волшебникот била навистина, сосема трошна. Тој, навистина, имал коцкести прслук и вратоврска со поморанџеста боја, а во патната торба носел безброј волшебни марамчиња.
  Меѓутоа, потпетиците на чевлите биле речиси излижани, а и цилиндерот бил мрсен. Се на се, не бил елегантен како Мандрак, а фракот одамна му го изгризале молците.
  Но добриот сон лечи секоја невоља, па така и од волшебникот.
  Цилиндерот се нишаше закачен на гранката од дабот, белиот зајак скокаше во зелената трева, а волшебникот заспа како секој среќник по добар ручек. Тој имаше благ карактер, а тоа никогаш не е лошо, што би му сега користело да се прчи и да се гризе?
  Ако мислите дека зајакот на волшебникот бил само обичен бел зајак и ништо повеќе, многу се лажете. Тој беше многу мудар и пристоен зајак и никогаш не задоцнил да се појави од цилиндерот на некоја гала- представа.

  Од книгата
  ” Кактус бајки ”
  на Сунчица Шкрињариќ

 4. Martina Popeska Says:

  Критика за романот ” Фрида или за болката”
  од Славенка Дракулиќ

  За мексиканската сликарка Фрида е напишано многу, но изгледа дека романот “Фрида или за болката” чиј автор е Славенка Дракулиќ, предизвика најголемо внимание кај читателската публика и кај критиката, како во Хрватска, така и во Германија и Шведска. Тоа се местата каде што живее и твори оваа хрватска писателка и новинарка.
  Таа, како што и самата изјавува телото го става во некоја екстремна состојба за потоа од еден нејзин агол тоа да го анализира творечки и психолошко.. Во книгата има доста лично , биографско, но и разни други случки кои се можни секому да му се случат.
  Книгата не е целосно посветена на сликарката Фрида иако така се мислеше. Самата авторка низ своите интервјуа по повод овој познат роман кажува дека има само некои важни моменти од нејзиниот живот, на кои се гради романот. Другото е плод на мислата на авторката, која става акцент на психолошкиот аспект.
  славенка Дракулиќ се соживува со ликот на Фрида, со нејзината болка, а натаму се однесува како таа да е со таква болка и замислува се што би можела да доживее како таква.
  Познатата мексиканска сликарка Фрида претрпела голема болка и поради тоа и биле извршени над триесет операции. Но и покрај таа голема болка, живеела мошне активно и имала љубовни врски со истакнати личности од тоа време. Живеела така да се рече бурно. Тоа е она психолошкото на кое му обрнува внимамие писателката Славенка Дракулиќ.
  Фрида преку своето сликарство станала позната во целиот свет и на некој начин го одбележала 20-от век, уште повеќе знаејќи за сите околности во кои живеела и работела. Токму и затоа, романот на Славенка Дракулиќ се чита во еден здив, бидејќи главниот лик е познатата личност со сите нејзини специфичности.
  Сќавенка Дракулиќ сега живее во релација Загреб- Виена_ Стокхолм, затоа што е мажена за странец кој поради неговата работа патува на овие дестинации.
  Се занимава и со новинарство, нешто помалку од порано, но сепак пишува разни коментари, за познати светски весници во Германија, Шведска и САД.

  Мартина Попеска

 5. Martina Popeska Says:

  Kritika o romanu ” Frida ili o boli ”
  od Slavenke Drakulic

  Za meksikansku slikaricu Fridu e pisano puno, ali cini se da roman ” Frida ili o boli” ciji je autor Slavenka Drakulic prouzrokovao je najvecu paznju kod citateljske publike i kod kritike, kako u Hrvatskoj, tako i u Njemackoj i Svedskoj. Ta su mjesta gde zivi i tvori ova hrvatska pisateljica i novinarka.
  Ona, kako sto i sama IZJAVLJUJE TIJELO STAVLJA u neku ekstremnu situaciju , a zatim iz jednog njenog ugla to da analizuje autorski i psiholoski.
  U knjizi ima puno licno, biografsko, ali i razna druga desavanja koja su moguca svakome da se dese.
  Ova knjiga je ukupno posvijecena slikarici Fridi iako se tako mislilo. Sama autorica kroz svoja intervjua povodom ovog poznatog romana govori i samo neke vazne momente.
  Iz njezinog zivota , na kojima se gradi roman. Ostalo je plod misli autorice, koja stavlja akcent psiholoskom aspektu.
  Slavenka Drakulic se sazivila sa likom Fride sa njenom boli a dalje se ponasa kao da je ona sa TAKVOM BOLI I ZAMISLJA SVE STO BI MOGLA DA DOZIVI KAO TAKVU.
  pOZNATA MEKSIKANSKA SLIKARICA fRIDA PRETRPJELA JE VELIKU BOL I ZBOG TOGA BILE SU JOJ IZVRSENE PREKO TRIDESET OPERACIJA.
  Ali i PORED TE VELIKE boli zivjela je vrlo aktivno i imala ljubavnu vezu sa ISTAKNUTIM LICNOSTIMA TOGA VREMENA. zIVJELA JE TAKO DA SE KAZE BURNO. tO JE ONO PSIHOLOSKO O KOME OBRACA paznju pisateljica Slavenka Drakulic.
  Frida reko svog slikarstva postala je poznata u cijelom svijetu i na neki nacin je odbiljezila 20-to stoljece, jos vise snajuci za sve okolnosti u kojima je zivjelai radila. Bas i zato, roman Slavenke Drakulic cita se u jednom dahu, buduci da je glavni lik poznata licnost sa sve njene specifike.
  Slavenka Drakulic sada zivi na relaciji Zagreb- Bec-Stokholm, zbog toga sto je udata za stranca koji zbog njegovog posla putuje na ove destinacije. Zanimava se i sa novinarstvom, nesto manje nego ranije, ali ipak pise razne komentare za poznate svjetske novine u Njemackoj, Svedskoj i SAD.

  Martina Popeska


 6. Profesore, a kad mogu doci na fakultet, za dapitam koje predmete ccu slusati ovu 3-cu godinu, B studiii, pozz….

 7. Želimir Says:

  Svakako pogledajte predstavu u Teatru na Trešnjevci (Zagreb, Park Stara Trešnjevka 1 i pogledajte spot rock mjuzikla jer Antigona kaže: “Za ljubav, a ne za mržnju dođoh na ovaj svijet” i pokopa oba zaraćena brata!” (Antigona ili pro(c)kletstvo roda”)


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: