1. Hrvatski kroatisti

Susret kroatista 25 godine poslije

U subotu, 22. listopada 2011. u Stari su se zagrebački fijaker ukrcali kroatisti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su diplomirali 1989. (otprilike) vođeni brižnom razrednicom Sandom Leko i razrednikom Mateom Žagarom. Oni su nas tijekom studija brižno pazili, mazili, knjige nam davali, osmijehom nas krijepili, pa su ulogu domaćina zadržali gotovo 25 godina.

Bernarda je došla iz Beča, Vesna s Brača samo zbog našeg susreta, Danijela iz Novske, Sanja iz Ivanca… Popili smo jedva dvije i pol litre vina (ukupno !), nismo pušili, pjevali nismo, ali smo razmjenjivali fotografije djece tražeći dobru snahu, dobrog zeta… Neki su se hvalili suprugama i muževima, a neki su ih doveli i sa sobom. (Dobro, Hrvoje, ti si iz naših redova, kao i Dijana) Danijela je donijela cijeli album s našeg studija i apsolventske večeri … (Nisam ponio očale, mogu li još jednom zaviriti?)

Lijepo je bilo vratiti se korak unazad, kako bismo zajedno napravili dva naprijed! Netko je ravnateljica škole, netko sveučilišna profesorica, netko profesorica u školi, neki su radili za strane novinske agencije, neki su glumci, neki su nam nedostajali, više-manje svi držimo glavu iznad vode… Sjetili smo se svojih profesora, a sad smo to i sami… Kad su nas iskrcali iz Fijakera (jer tamo kamo svi idemo bolje je da putujemo fijakerom, nego mlažnjakom), još smo gotovo sat vremena pričali pred vratima drevne purgerske gostionice, svi istovremeno… Dogovorili smo se da ćemo to ponoviti! Da ćemo se ponovo napiti na izvoru svoje zajedničke mladosti!

Koji su prisustvovali i koji nisu neka u rubriku komentara dopišu štogod, predlažem da ovo bude naša stranica za razmjenu emocija i informacija. Dakle, molim sastavak o temi: “Susret hrvatskih kroatista, berba 1989.!” Sve vas volim i vama se ponosim! Profesori na FER-u (neki) govore svojim studentima: “Znate li što ovi pokraj nas na Filozofskom rade? Čekaju da mi diplomiramo!” U subotu sam shvatio da to nema veze s istinom, ali čujem da i danas studentice FF-a idu ručati na Strojarstvo i FER. Pametno!

Sastanku razredne zajednice od 60-ak pozvanih prisustvovalo nas je 25-oro.

6 komentara dana “1. Hrvatski kroatisti”

  1. Sanda Jelenski Says:

    Bravo, Zvonimire!
    Nakon ovako toplog teksta još sam sretnija što smo se ponovno vidjeli. Baš si lijepo prikazao naš susret i formulirao što osjećamo još i danas nakon TE subote…

    Do sljedećeg pisanja, pozdrav,

    Sanda

  2. Mateo Says:

    Zvonimire, Zvonimire,
    polako smo u dobi kad se nije teško ni u imenima zabuniti ;
    Živio mi,
    Pozdrav od Matea

  3. Goran Knežević Says:

    Osjetilo se na svima nama da još imamo što za reći i učiniti te da nismo za “staro željezo”. Duh pozitivizma me najviše iznenadio. Svi su predstavljajući sebe govorili nadahnuto (a skromno) i osjetilo se da vole ono što rade: od učiteljica do sveučilišnih profesora.

    Goran

  4. gordana ostović Says:

    Super si to posložio Zvonimire ,, i po fotografijama se vidi kako je bila pozitivna atmosfera i stvarmo bi to mogli ponoviti.
    Goga O.

  5. Vedrana Says:

    Nek vam 2012. svima bude dobra i prijateljska!

    A Želimiru (n.b.) hvala na ovom prostoru za
    čuvanje uspomena, razmjenu misli i dobrih želja.

    Vedrana


Komentiraj